Password Management

Ben jij een serieuze professional? Probeer je iedere dag je business te verbeteren? Waarschijnlijk volg je cursussen, lees je artikelen over je beroep en moedig je je medewerkers aan zichzelf te blijven ontwikkelen.

Hoe hebben jullie je wachtwoorden geregeld?

  • Word/Excel (met of zonder wachtwoordbeveiliging)
  • Post-it (op veilige plaats onder toetsenbord)
  • Plat tekstbestand (met cryptische naam)
  • Notities in Outlook
  • Aantekeningen bij Contactpersonen
  • Fysiek adresboekje
  • Overal hetzelfde wachtwoord

Gelukkig gaat dit niet over jullie. Dit zijn enkele voorbeelden van andere bedrijven die op hun eigen vakgebied hun uiterste best doen om uit te blinken. Hun password management is nog voor verbetering vatbaar.

Ken jij zo iemand en wil je ze helpen? Neem dan contact met ons op!

Heb je nog argumenten nodig om ze te overtuigen?

Een document in Word of Excel (met of zonder wachtwoordbeveiliging) is niet de beste plaats voor je wachtwoorden. Rondslingerende bestanden zijn makkelijk buitgemaakt door vertrekkende medewerkers, hackers die op afstand je computer overnemen of onbeschermde backups waarin deze bestanden kwetsbaar zijn.

Bij de meeste computerhacks worden geavanceerde hulpmiddelen ingezet, die geautomatiseerd op zoek gaan naar bestanden met een bepaalde naam, specifieke inhoud of andere karakteristieken. Wat jij als mens kunt bedenken, heeft een hacker allang bedacht en geautomatiseerd! Je bent net zo origineel als je wachtwoord v@kant1e2021! (met uitroepteken op het eind).

“Wij hebben nauwelijks wachtwoorden nodig” of: “Hoeveel wachtwoorden kan medewerker X nou nodig hebben voor haar/zijn werk?” Advies: vraag het haar/hem eens. Als je in iemands browserinstellingen kijkt, dan zie je daar een hele hoop bewaarde wachtwoorden en dat is nog maar een kleine greep uit de wachtwoorden die diegene dagelijks gebruikt. Die wachtwoorden zijn vaak niet goed beveiligd opgeslagen en dus kwetsbaar. Waarschijnlijk zitten er ook wachtwoorden tussen die niets te zoeken hebben in een werkomgeving. Marktplaats, Facebook etc.

Er is nog een juridisch aspect. Het is goed mogelijk dat je IT-beheerder wachtwoorden voor jullie bedrijf bewaart van jullie firewall, servers, WiFi. Dat doen ze al jaren te goeder trouw en natuurlijk gaan ze niet binnenkort failliet. Maar waar blijven jouw gegevens als er toch iets met ze mocht gebeuren? Je waardevolle documenten bewaar je toch in jouw eigen kluis en niet bij je IT-leverancier? Waarom dan de wachtwoorden van je kritieke systemen wel?

Er bestaan elegante oplossingen waarbij je wachtwoorden op een veilige manier kunt delen met medewerkers en zelfs externe relaties en/of met je IT-leverancier. Zo’n oplossing kost geld, maar minder dan het alternatief dat het misgaat.

Contact

Punt & Partners automatisering B.V.
Witte Paal 343
1742 LE Schagen
KvK Alkmaar 37087197
BTW-nummer NL808704382B01
Telefoon: +31 (224) 216-806
E-mail: info@aut.pp.nl
 Google Maps

Tweets